MESTNA

GODBA

METLIKA

Predstavitev

Mestna godba Metlika je ena najstarejših godb na Slovenskem, saj je leta 2020 slavila 170 let obstoja. Neprekinjeno deluje že od leta 1850, ki velja za leto ustanovitve godbe, čeprav se prvi zapisi o igranju metliške godbe pojavijo že leta 1829, ko so godbeniki igrali na maškaradi in leta 1847, ko so godci zaigrali ob postavitvi zvonov na stolp farne cerkve sv. Miklavža v Metliki.

 

Godba trenutno šteje 44 aktivnih članov, ki so stari od 12 do 70 let. To so osnovnošolci, dijaki, študenti, zaposleni in upokojenci, torej različne generacije posameznikov v mnogih življenjskih vlogah. Kar nekaj med njimi je že prejelo Gallusova zlata priznanja in imajo za sabo desetletja igranja. Vse skupaj druži ljubezen do glasbe, pa verjetno tudi do dobre hrane in zabave. Godbeniki vadijo ob torkih in petkih, približno 80-krat na leto, kar znese okvirno 160 ur igranja. Izvedejo okoli 20 javnih igranj letno. V letu 2005 so tudi izdali zgoščenko z naslovom “Pozdrav z Vinske vigredi”.

 

V septembru 2023 je dirigentsko taktirko prevzel nov dirigent Gregor Zagorc, ki je nasledil dirigenta Rafka Ogulina. Ogulin je vodil godbo rekordnih 27 let, leta 2019 pa je tudi prejel Ganglovo plaketo za dolgoletno vodenje metliške godbe. Leto pozneje je tudi Mestna godba Metlika prejela Ganglovo plaketo za 170 let delovanja, s katerim trajno bogatijo kulturno zakladnico, ki pomembno oblikuje življenje prebivalcev občine Metlika.

 

Konec leta 2021 so godbeniki s podporo Občine Metlika po 20-ih letih končno prejeli nove godbene uniforme, s katerimi so se v Metliki in okoliških vaseh premierno predstavili na prvomajski budnici v letu 2022. Uniforma je polna simbolov. Izvezen napis imena godbe lociran pri srcu ponazarja zvestobo, zlata črta na kravati neprekinjeno delovanje, rdeča barva suknjiča pripadnost občini, znak notnega stojala na gumbu uradni grb godbe, izvezeni krokarji na ovratniku pa ponazarjajo varuhe godbe in Metlike.

 

Brez glasbe bi bilo življenje ena sama napaka, je nekoč zapisal Friedrich Nietzsche, in to je vodilo, ki ga živijo tudi metliški godbeniki.